Events

1860 – prima înregistrare: “Au Claire De La Lune”

todayApril 9, 2020 8

Background
share close
first recorded sound
Au clair de la Lune (1931)

Deși este o melodie din secolul XVIII, “Au Claire De La Lune” este una dintre cele mai faimoase melodii folk franceze.. Primele versuri șanț bine cunoscute:

Au clair de la lune
Mon ami Pierrot
Prête-moi ta plume
Pour écrire un mot

ADVERTISEMENT

Proveniența cântecului nu este cunoscută, nu se știe nici dacă versurile și muzică au fost compuse împreună, sau dacă una a fost înaintea celeilalte. Desigur sânt și variante ale cântecului, în special versurile.

Această melodie are o semnificație aparte: la 9 Aprilie 1860, inventatorul parazian Edouard-Leon Scott de Martinville, a realizat, ceea ce se crede că ar fi prima înregistrare a vocii umane. Înregistrarea a fost descoperită în arhivele Academiei Franceze de Științe în Februarie 2008, iar în următoarele luni clipul original de 20 secunde a fost copiat înregistrarea originală cu phonoautograph-ul  pe o hârtie inegrita de către oamenii de știință de la Lawrence Berkeley Național Laboratory în California.  Ințial s-a crezut că vocea este a unei femei, pentru că să asculata la o viteză mărită. Versiunea revizuită, a scos la iveală o voce bărbătească, posibil a inventatorului care cânta un fragment din cântec.

Videoclipul este o înregistrare a melodiei, din 1931. Mai jos este înregistrarea originală din 1860.

Au Clair de la Lune - 1860
Phonautograph_1859
Phonautograph_1859

Written by: Radio Flora TM

Rate it

Ora în Timișoara

Radio Flora TM

Vă oferă de la hit-urile anilor ’70 până la muzica de astăzi. In fiecare zi, 24 de ore de muzică!

La Radio Flora se poate asculta muzică de calitate, decentă, in fiecare zi, fie ca este rock, pop, country, disco, uneori chiar și dance.

ADVERTISEMENT

CONTACT US

0%