Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

ABBA – 25 de lucruri mai putin cunoscute

Written by on 28/04/2019

 1. Benny Anderson devine (la 18 ani) membru al unui popular grup pop-rock suedez, The Hep Stars, care cantau covers ale hit-urilor internationale, printre altele. The Hep Stars, erau cunoscuti ca Beatles-ii suedezi.
 2. In Iunie 1966, Ulvaeus and Andersson, au decis sa compuna un cantec impreuna. Melodia s-a numit “Isn’t It Easy to Say”, cantec inregistrat ulterior de The Hep Stars.
 3. In ziarul din Gothenburg a fost un concurs pentru a gasi un nume potrivit grupului. Ei au fost impresionati cu nume ca “Alibaba”, “FABB”, si “Baba”, dar pina la urma toate sugestiile au fost ignorate, si au anuntat oficial in vara, ca numele grupului lor va fi “ABBA”.
 4. ABBA au devenit cunoscuti in intreaga lume, prin cistigarea Eurovision-ului in Aprilie 1974 cu melodia “Waterloo”, aducind Suediei, primul cistig la Eurovision.
 5. ABBA a fost primul grup dintr-o tara care nu vorbeste engleza, avind un succes constant in tarile vorbitoare de limba engleza.
 6. In vara lui 1967, Anni-Frid ‘Frida’ Lyngstad cistiga competitia nationala de cautare de talente cu piesa “En ledig dag” (“A Day Off”), versiunea suedeza a cantecului “A Day In Portofino”. Premiul intai a fost un contract de inregistrari cu EMI Suedia.
 7. O prima tentativa sa-si “uneasca” talentele a fost in Aprilie 1970, in timpul unei vacante in Cipru a celor doua cupluri. Au inceput sa cante pe plaja, pentru amuzament, si au termionat improvizind o show live in fata soldatilor de la UN stationati pe insula.
 8. Logo oficial, a fost creat de Rune Söderqvist, si a aparut prima data pe single-ul “Dancing Queen”  in August 1976.
 9. In 1973, ABBA au fost de acord sa promoveza compania Semper, producatoare de baby food. Fetita lui Björn si Agnetha, Linda, si-a facut astfel debut-ul in modele, in campania publicitara.
 10. Acele costume extravagante pe care le aveau, a fost modalitatea lor de a economisi bani la taxe. Legea suedeaza, scria ca hainele nu sint taxabile daca se poate dovedi ca nu au fost folosite pentru uzul normal,  zilnic.
 11. In perioada in care grupul a fost activ, Fältskog si Ulvaeus, si Lyngstad si Andersson au fost casatoriti. La apogeul popularitatii lor, relatiile dintre ei s-au deteriorat rezultind in colapsul mariajului Ulvaeus–Fältskog in 1979, si Andersson–Lyngstad in 1981.
 12. Nu toti membri au fost de fapt, suedezi. Anni-Frid Lyngstad a fost nascuta la 15 Noiembrie, 1945 in Bjørkåsen, Norvegia. Mama ei a fost Synni Lyngstad, iar tatal un ofiter german, Alfred Haase.
 13. Led Zeppelin au inregistrat ultimul lor album “In Through the Out Door” la ABBA’s Polar Music Studios, in Stockholm. Intr-un interviu, Robert Plant a marturisit, ca intr-o noapte in toamna lui 1978 a iesit cu Björn Ulveaus si Benny Andersson, toti trei ajungind in final intr-un sex club, sa “scape” de Agnetha si Frida.
 14. ABBA au avut un succes extraordinnar in Australia. Un program TV special pentru piata australiana, “The Best Of ABBA”, a avut mai multi (tele) spectatori decit aterizarea pe luna din 1969.
 15. In 1971, Anni-Frid ‘Frida’ Lyngstad a avut primul ei single ajuns pe primul loc, “Min egen stad” (“My Own Town”), compus Benny si avandu-i pe viitorii membri ABBA ca suport vocal (backing vocals).
 16. Agnetha a avut patru albume solo  intre 1968 si 1971. A avut de asemenea multe singles de succes in top-urile suedeze.
 17. In timpul razboului rece, monizile din spatele cortinei de fier, erau interzise. ABBA au fost extrem de populari in soviete. Pentru ca nu puteau accepta ruble, au primit pentru drepturile de autor, dividente in petrol.
 18. “Hej, gamle man”, un cantec despre un batrin soldat de la Salvation Army, a fost primul lor hit. Compozitie Björn si Benny, a juns pe locul 14 in top-ul suedez.
 19. In 2005 Madonna a dezvaluit ca le-a scris o scrisoare rugindui sa o lase sa foloseasca muzica lor puntru o melodie de a ei. A cerut permisiunea de la ABBA parti din hit-ul disco al anului 1979, “Gimme, Gimme, Gimme (A Man After Midnight)”, pentru ultimul ei single “Hung Up”. ABBA i-au dat permisiunea.
 20. Inainte de deveni ABBA, au fost cunoscuti ca Festfolk.
 21. Numele ABBA a fost folosit prima data de o companie de produse alimentare in 1838, printre cele mai cunoscute produse fiin caviarul Kalles si herring marinati. In 1974, au decis sa-i lase pe Agnetha, Bjorn, Benny and Anni-Frid sa foloseasca acelasi nume. Desi, ABBA este de fapt acronimul numelor lor.
 22. 3.5 milioane au aplicat sa obtina bilete la cele doua concrte pe care le-au avut la Royal Albert Hall in Londra, suficient sa umple sala de 580 de ori.
 23. ABBA au vindut peste 300 de milionae de albume si singles in toata lumea.
 24. Björn and Benny sint notorii pentru cit de restrictivi sint cu muzica din catalogul lor. In 1987 au dat in judecata grupul britanic de acid-rock The KLF, pentru folosire ne-autorizata a unor pasaje din “Dancing Queen”. In 1996 au permis grupului The Fugges sa foloseasca parte din “The Name Of The Game” pentru single-ul din 1996 “Rumble In The Jungle.”
 25. Au promis ca nu se vor re-uni niciodata. “We will never appear on stage again. There is simply no motivation to re-group,” a spus Björn Ulvaeus.
ABBA - (Gimme! Gimme! Gimme! - A Man After Midnight live version from ABBA In Concert Wembley 1979)

ABBA - (Gimme! Gimme! Gimme! - A Man After Midnight live version from ABBA In Concert Wembley 1979)

 

Abba - Fernando

Abba - Fernando

Advertisements


Reader's opinions

Adaugă comentariul tău: