Radio Flora

The Best Music Mix

Current track

Title

Artist

Current show

Schimbul De Noapte

00:00 06:00

Current show

Schimbul De Noapte

00:00 06:00


Aretha Franklin (1942 – 2018)

Written by on 25/03/2020

Aretha Louise Franklin a fost născută la 25 Martie, 1942, în Memphis, Tennessee. Părinții ei au fost pastorul baptist Reverend Clarence La Vaughan “C. L.” Franklin și Barbara Siggers Franklin, o cântăreață de gospel. A fost al patrulea copil într-o familie cu cinci copii.

Talentul ei muzical a fost evident de mică. O pianistă talentată cu o voce pătruzantoare, ea a început să cânte în congregația tatălui ei. La doar 14 ani a avut primele înregistrări în cadrul bisericii, care au fost lansate pe un album, Songs of Faith în 1956. De asemenea a participat în turnee, unde s-a împrietenit cu personalități de muzică gospel, ca Mahalia Jackson, Sam Cooke și Clara Ward.

Aretha Franklin - I Say A Little Prayer: her very best performance!
Aretha Franklin - I Say A Little Prayer
Dar turneele la o asemnea vârstă au expuso la o altă viață, și a devenit mamă la vârsta de 14 ani, cu primul ei băiat, Clarence. Cel de-al doilea copil, Edward, a urmat doi ani mai târziu – amândoi copii luand numele ei de familie. Aretha a mai avut doi băieți, mai târziu,Ted White, Jr. și Kecalf Cunningham.

După o pauză de activitate muzicală, a semnat un contract cu Columbia Records, și în 1961 a lansat albumul Aretha. Deși două melodii de pe acest album au ajuns în Top 10 de R&B, ulterior în același a avut un succes mai mare cu “Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody,” care a ajuns în topul de muzică Pop, până pe locul 37.

În următorii ani, deși Aretha Franklin era extrem de talentată avut rezultate modeste cu muzica ei. În 1966, ea și noul ei soț și manager, Ted White au decis să schimbe casa de discuri, și a trecut la Atlantic. Aici a înregistrat câteva melodii care au devenit hituri, și au fost în Top 10, “I Never Loved a Man (The Way I Love You)”, “Do Right Woman—Do Right Man.”

Aretha Franklin "Respect" LIVE Rockaplast 1968
Aretha Franklin - Respect. LIVE at Rockaplast 1968

De pe albumul I Never Loved a Man (The Way I Love You), a fost lansat un single, care avea să devină emblematic pentru Aretha, “Respect”. Compoziție a lui Otis Redding, acest single a ajuns pe primul loc, atât în topul de R&B cât și în topul Pop. Cu “Respect”, Aretha Franklin a primit două premii Grammy.

Alte hituri, melodii care au intrat în Top 10, “Baby I Love You,” “Think,” “Chain of Fools,” “I Say a Little Prayer,” “(Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone” si “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman.”

Pentru că domina topurile, a fost numită Queen of Soul. A avut o carieră ascendentă până în 1974, când a a primit premiul Grammy – Best R&B Female Vocal Performance pentru melodia “Ain’t Nothing Like the Real Thing.”

video
Aretha Franklin ft The Blues Brothers - Think

Din 1975 a urmat o perioada în care o fost eclipsată de Chaka Khan și Donna Summer. Dar, apărând în filmul Blues Brothers din 1980 unde a cântat “Think” alături de John Belushi și Dan Aykroyd, și-a relansat cariera muzicală.

Au urmat mai multe albume și colaborări, cu Eurhytmics, și George Michael în 1986, “I Knew You Were Waiting (For Me),” single care a juns pe locul unu în topul pop.

Aretha Franklin & George Michael - I Knew You Were Waiting (For Me) (Official Video)

Ultimul ei album de studio a fost lansat în 2003. “So Damn Happy”. În 2008 a primit cel de-al 18 premiu Grammy pentru melodia Never Gonna Break My Faith, o colaborare cu Mary J. Blige.

La 12 August 2018 s-a aflat știrea că Aretha Franklin este grav bolnavă. Patru zile mai târziu, în dimineață zilei de 16 August 2018, a încetat din vată în urmă unui cancer pancreatic.

Sponsored Links

Reader's opinions

Adaugă comentariul tău: