Current track

Title

Artist

Current show

Week-end Show!

07:00 24:00

Current show

Week-end Show!

07:00 24:00

Background

Beatles Rock The Rooftop

Written by on 30/01/2019

La 30 Ianuarie 1969, The Beatles au realizat faimosul concert de pe acoperisul studioului Apple din Londra. Printre alte melodii, au cinatat Gte back si Don’t Let Me Down, pina cind a intervenit politia si a oprit show-ul, din cauza publicului larg care sa adunase pe strada. Avea sa fie ultima aparitie publica pentru The Beatles.

Poate businessme nu ar fi facut plingeri ca pauza lor de prinz a fost deranjata de zgmot, daca ar fi stiut ca asista la incheierea unei ere in muzica pop. La aceea ora, deja erau tensiuni in grup, iar acest concert de pe acoperis a fost un moment mai luminos in realizarea albului si documentarului Let It Be.
The Beatles, n-au mai participat la nici un concert platit din vara lui 1966, de la concertul din Candlesstick Park, din San Francisco.

Paul McCartney a sugerat un concert live pentru promovarea albumului, dar nici unul nu era decis pentru loc. Sugestiile erau sa cinte pe o nava de croziera, clubul de unde au inceput – Cavern Club, sau la marginea unui vulcan. Yoko Ono a sugerat sa cinte intro areana cu 20.000 de scaune goale. George Harrison frustrat de de toate aceste planuri care nu duceau nicaeri, a propus sa se renunte la concertul de promovare. Dar intrebarea era, ce se intimpa cu filmul documentar fara concert?

Nimeni nu-si aminteste a cui a fost ideea sa cinte pe acoperisul de la studioul Apple, dar in final toti au fost de acord. Acompaniati de Billy Preston – keybord, cu Lennon si Harrison in blanuri au inceput sa cinte pe acoperis, muzica care se auzea la citeva strazi. Dupa multe pligeri de galagie, politia si-a facut aparatitia pe acoperis in timp ce Paul McCartney cinta “Get Back”, modificind un pic textul: “You’ve been playing on the roofs again, and you know your Momma doesn’t like it, she’s gonna have you arrested!”.

Ringo Starr nu a fost prea incintat de ideea concertului pe acoperis, de teama ca va veni politia si vor fi arestati. Dar pina la urma a fost de acord, la ideea ca va veni politia si The Beatles o sa fie escortati de politie: ceea ce ar fi facut mare vilva.

Nu au fost arestati de politie, doar cu remarca lui Lennon: “I’d like to say thank you on behalf of the group and ourselves and I hope we’ve passed the audition.”
“As vrea sa va multumesc in numele grupului si sper ca am trecut auditia”.

Pe cind filmul documentar a inceput sa ruleze in cinematografe, grupul era deja despartit, dar concertul de pe acoperis, a devenit un moment de referinta in istoria Beatles si in istoria rock-ului.

Doua decade mai tirziu U2 au realizat un concert pe acoperis in Los Angeles pentru
Where The Street Have No Name – un video in onoarea Beatles.

 

Advertisements


Reader's opinions

Adaugă comentariul tău: