Radio Flora

The Best Music Mix

Current track

Title

Artist

Current show

This Is Rock!

08:00 10:00

Current show

This Is Rock!

08:00 10:00


Elton John și Bluesology, anii ’60

Written by on 09/09/2019

“Dincolo de îngrozitor!” Așa descrie Sir Elton John,  “Come Back Baby,”  singleul de debut lansat de trupa lui Bluesology în 1965. Chiar dacă el avea doar 18 ani, tânărul pianist cunoscut sub numele de Reginald Dwight era deja un vechi profesionist. După ce a învățat să cânte după ureche la vârsta de trei ani, el și-a început antrenamentul clasic cu doar câțiva ani mai târziu. Ca și adolescent, el a câștigat bani cântând săptămânal  la Northwood Hills Hotel pub dintr-o suburbie din Londra, Pinner, “în fiecare Vineri, Sâmbătă și Duminică, pentru un an întreg. Și în tot acest răstimp, nu cred că am ratat un concert”, a amintit el. “Am  cântat melodide Jim Reeves , Cliff Richard , tot ce a fost popular.”

 

Elton John (Reg Dwight) with Bluesology - Come Back Baby (1965)
Elton John (Reg Dwight) with Bluesology - Come Back Baby (1965)

 

Bluesology a început ca o continuare la Corvete, o trupa anterior format cu vecinul Stuart Brown în jurul anului 1960. Brown și (Elton) John au format nucleul de la Bluesology, care a avut semi-regulat  schimburi de componență, dar au rămas loiali soundului de “rhythm and blues”, promovat în întreaga capitală de către  Alexis Korner, Cyril Davies și John Mayall. Mai târziu, inspirat de discurile de soul ale lui Stax și Volt, au adaugăt in formație  o trompetă și un saxofon. Dornici să urmeze o carieră în muzică full time, John s-a lăsat de școală în Martie 1965, la doar câteva săptămâni înainte de ziua lui. “Ca grup semi-pro avem destul  de muncă (show-ri), și am fost ambițioși și dedicați,” spunea Elton John .

Elton John si Bluesology

Modul în care ei cantau rhythm and blues le-a adus invitații sa deschida pentru grupurile Americane de soul venite în turnee Europene, multe dintre următoarele 18 luni, le-au petrecut în turnee alături deIsley Brothers, Major Lance, și Patti LaBelle și Bluebells.

Înapoi în Londra, Bluesology au fost semnat ub contract Fontana Records, și piesa lui Elton “Come Back Baby” a fost înregistrată ca single. În ciuda versurilor repetitive, piesa are o linie melodiecă care plutește peste acordurile de pian ca cele a lui Smokey Robinson. Deși el nu-și amintește cântecul cu plăcere (odată a spus ca este “dincolo de tragic”), Elton John  și-a reamintit moment câna a auzit  la radio, melodia pentru prima dată: “îmi amintesc stând în mașină  ascultând  melodia la Radio Luxemburg și spunând, ‘Hei, ăsta sunt eu cântând, oameni buni!'”

Nici ““Come Back Baby,” nici următorul sogle din 1966  “Mr. Frantic” (pe care Elton l-a numit mai târziu “la fel de deprimant”) nu a avut multă tracțiune în clasamentele de specialitate, dar Bluesology a continuat să  cânte în cele mai exclusiviste locuri din Londra, inclusiv  locaruri celebre  ca Cromwellian, Speakeasy, the Scotch of St. James și Sibylla. “Toată lumea  mergea la aceste cluburi. Adică, fiind vorba de mijlocul anilor ’60, acolo veneau Beatles și Animals.”  Una dintre celebritățile de blues britanice  Long John Baldry, care l-a adus în grupul său Steampacket, pe un tânăr cu numele de Rod Stewart. El, i-a recrutat pe Bluesology ca grup de backup.

BluesologySosirea lui Baldry a adus un număr de schimburi de personal și stilistice, iar EltonJohn a început să  simtă că pasiunile sale îndreptă în altă parte. Așa că, el s-a concentrat pe sesiuni de înregistrări (el a particpat în mai multe înregistrări cu the Hollies) și s-a concentrat pe compoziții. În 1967, el a răspuns la o  reclamă în New Musical Express de kla Liberty Records care căutau compozitori, și a fost asociat cu un tânăr poet pe nume Bernie Taupin. Până la sfârșitul anului, el a părasit Bluesology pentru totdeauna, luândși un nou nume, împrumutat de la (John) Baldry și saxofonistul Elton Dean. “A fost făcut într-un autobuz din Londra Heathrow înapoi înspre oraș, și a fost făcut foarte repede. Așa că am spus, ‘Oh, Elton John. Este perfect’.”

Restul, este istorie.

 

 

Sponsored Links

Reader's opinions

Adaugă comentariul tău: