Electronic music

Florian Schneider – Co-Fondatorul Kraftwerk a încetat din viață

todayMay 7, 2020 8

Background
share close

Florian Schneider, co-fondatorul și keyboardist al grupului German de muzică electronică, Kraftwerk,  a încetat din viață la vârstă de 73 de ani.

Știrea a fost făcută publică de co-fondatorul grupului, Ralf Hütter, care a spus într-o declarație că prietenul sau a încetat din viață, datorită unei boli de cenacer, la numai câteva zile după ce a împlinit 73 de ani.

Colaborarea artistică și muzicală dintre Ralf Hütter și Florian Schneider a început în 1968. Împreună au înființat studioul electronic Kling Kland în Düsseldorf  în 1970, unde au început proiectul lor multi-media, Kraftwerk. Toate muzică lor a fost concepputa și produsă în acest studio.

ADVERTISEMENT

Kraftwerk au fost pioneri în folosirea keyboards (clapelor) și synthesizerelor, inspirând în timp artiști din tot spectrumul muzical la folosirea lor.

Girogio Moroder & Florian Schneider
Giorgio Moroder & Florian Schneider

În timp ce componentă grupului Kraftwerk a avut multe schimbați în anii ’70 și ’80, parteneriatul dintre Schneider și Hütter a rămas baza, coloana vertebrală a grupului. Ei doi au înregistrat trei albume împreună cu producătorul Conny Plank –  Kraftwerk (1970) Kraftwerk 2 (1971) și Ralf und Florian (1973) – dar Kraftwerk consideră albumul din 1974, Autobancă fiind cu adevărat începutul Kraftwerk, album care le-a adus în 2014 premiul Grammy Lifetime Achievement.

În 1970 o prima varianta a grupului – compus din Schneider, Hütter și bateristul Klaus Dinger – au debutat la televoziunea germană în showul muzical Rockpalast. Înclinând mai mult spre psychedelic, avant-garde decât muzică electronică care au definit sound-ul lor, au cânta în față unui public, care a rămas uimit la ceea ce vedeau și auzeau. A fost ceva la care nu se așteptau.

Kraftwerk live | Rockpalast | 1970
Kraftwerk live - Rockpalast - 1970

Albumul Autobahn, este cel care a definit soundul Kraftwerk: repeteri continue de pasaje, beats, synthesizerul și vocea trecută prin vocoder, elemente care au devenit caracteristice pentru ei. Florian Schneider spunea în anii ’70, că de fapt Kraftwerk nu este o trupa, este un concept, pe care ei l-au numit ‘Die Menschmaschine,’ – mașina umană.

Autobahn (2009 Remaster)
Kraftwerk - Autobahn (2009 Remaster)

Au venit la Kraftwerk Karl Bartoș și Wolfgang Flur la percuție electronică, și au scos două albume, în 1975 – Radio-Activity și în 1977 – Trans-Europe Express; album inspirat din LP-ul lui David Bowie din 1976 Station To Station.

Florian Schneider a cântat la flaut înainte de a trece la synthesizere. În timpul școlii era în orchestra de muzică clasică a școlii, unde a început să experimenteze cu equalizere și fuzzbox.

Înaintea vremii lor, grupul a fost de multe ori neînțeles, mai ales în anii ’70. Dar muzica lor a influențat încă de atunci mulți artiști, până în ziua de azi. Artiștii de muzică dance și chiar hip-hop, recunosc influența Kraftwerk.

David Bowie a recunoscut influența lui Florian Schneider asupra sa. Pe albumul Heroic din 1977, are o melodie mai mult instrumentală, intitulată “V-2 Schneider”.

Într-un interviu din 1975, Florian Schneider a spus: “Nu este început și nu este sfârșit în muzică. Unii oameni ar vrea să se încheie. Dar merge mai departe.”

Trans Europe Express (2009 Remastered Version)
Kraftwerk - Trans Trans Europe Express (2009 Remastered Version)
Views: 0

Visits: 0

ADVERTISEMENT

Written by: Radio Flora TM

Rate it

Ora în Timișoara

Radio Flora TM

Vă oferă de la hit-urile anilor ’70 până la muzica de astăzi. In fiecare zi, 24 de ore de muzică!

La Radio Flora se poate asculta muzică de calitate, decentă, in fiecare zi, fie ca este rock, pop, country, disco, uneori chiar și dance.

CONTACT US

Visits: 0

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
0%