Electronic music

Florian Schneider – Co-Fondatorul Kraftwerk a încetat din viață

today07/05/2020

Background
share close

Florian Schneider, co-fondatorul și keyboardist al grupului German de muzică electronică, Kraftwerk,  a încetat din viață la vârstă de 73 de ani.

Știrea a fost făcută publică de co-fondatorul grupului, Ralf Hütter, care a spus într-o declarație că prietenul sau a încetat din viață, datorită unei boli de cenacer, la numai câteva zile după ce a împlinit 73 de ani.

Colaborarea artistică și muzicală dintre Ralf Hütter și Florian Schneider a început în 1968. Împreună au înființat studioul electronic Kling Kland în Düsseldorf  în 1970, unde au început proiectul lor multi-media, Kraftwerk. Toate muzică lor a fost concepputa și produsă în acest studio.

Kraftwerk au fost pioneri în folosirea keyboards (clapelor) și synthesizerelor, inspirând în timp artiști din tot spectrumul muzical la folosirea lor.

Girogio Moroder & Florian Schneider
Giorgio Moroder & Florian Schneider

În timp ce componentă grupului Kraftwerk a avut multe schimbați în anii ’70 și ’80, parteneriatul dintre Schneider și Hütter a rămas baza, coloana vertebrală a grupului. Ei doi au înregistrat trei albume împreună cu producătorul Conny Plank –  Kraftwerk (1970) Kraftwerk 2 (1971) și Ralf und Florian (1973) – dar Kraftwerk consideră albumul din 1974, Autobancă fiind cu adevărat începutul Kraftwerk, album care le-a adus în 2014 premiul Grammy Lifetime Achievement.

În 1970 o prima varianta a grupului – compus din Schneider, Hütter și bateristul Klaus Dinger – au debutat la televoziunea germană în showul muzical Rockpalast. Înclinând mai mult spre psychedelic, avant-garde decât muzică electronică care au definit sound-ul lor, au cânta în față unui public, care a rămas uimit la ceea ce vedeau și auzeau. A fost ceva la care nu se așteptau.

Kraftwerk live | Rockpalast | 1970
Kraftwerk live - Rockpalast - 1970

Albumul Autobahn, este cel care a definit soundul Kraftwerk: repeteri continue de pasaje, beats, synthesizerul și vocea trecută prin vocoder, elemente care au devenit caracteristice pentru ei. Florian Schneider spunea în anii ’70, că de fapt Kraftwerk nu este o trupa, este un concept, pe care ei l-au numit ‘Die Menschmaschine,’ – mașina umană.

Autobahn (2009 Remaster)
Kraftwerk - Autobahn (2009 Remaster)

Au venit la Kraftwerk Karl Bartoș și Wolfgang Flur la percuție electronică, și au scos două albume, în 1975 – Radio-Activity și în 1977 – Trans-Europe Express; album inspirat din LP-ul lui David Bowie din 1976 Station To Station.

Florian Schneider a cântat la flaut înainte de a trece la synthesizere. În timpul școlii era în orchestra de muzică clasică a școlii, unde a început să experimenteze cu equalizere și fuzzbox.

Înaintea vremii lor, grupul a fost de multe ori neînțeles, mai ales în anii ’70. Dar muzica lor a influențat încă de atunci mulți artiști, până în ziua de azi. Artiștii de muzică dance și chiar hip-hop, recunosc influența Kraftwerk.

David Bowie a recunoscut influența lui Florian Schneider asupra sa. Pe albumul Heroic din 1977, are o melodie mai mult instrumentală, intitulată “V-2 Schneider”.

Într-un interviu din 1975, Florian Schneider a spus: “Nu este început și nu este sfârșit în muzică. Unii oameni ar vrea să se încheie. Dar merge mai departe.”

Trans Europe Express (2009 Remastered Version)
Kraftwerk - Trans Trans Europe Express (2009 Remastered Version)
Sponsored Links

Written by: Radio Flora TM

Rate it

Previous post

Music

Dupa 8 ani, Rolling Stones au o melodie nouă

Rolling Stones au lansat un cântec nou, Living In A Ghost Town, Joi 23 Aprilie. Este prima lor compoziție originală din ultimii 8 ani. Ultimele lor compoziții au fost “Doom and Gloom” și “One More Shot”, de pe albumul GRRR! din 2012. Mick Jagger a declarat că a compus melodia împreună cu Keith Richards în urmă cu un an. Partea instrumentală au făcut-o în vreo 10 minute. Au modificat versurile […]

today24/04/2020


Ora în Timișoara

  • Vremea Azi
    Timișoara Radio Flora TM
  • CONTACT US

    Sponsored Links
    0%
    donut_large