Music

Ginger Baker, co-fondatorul grupului Cream a incetat din viata azi

today06/10/2019

Background
share close

Genger Baker
Ginger Baker, cunoscut ca baterist al grupului Cream, a incetat din viata Dumineca, dupa o lunga sedere intr-un spital. Avea 80 de ani.

“We are very sad to say that Ginger has passed away peacefully in hospital this morning. Thank you to everyone for your kind words over the past weeks,” scrie pe pagina lui de pe Facebook, la aproape doua saptamani dupa admiterea lui in spital in stare grava.

In 2016, revista Rolling Stone il punea pe locul 3 in lista celor mai buni bateristi ai lumii “100 Greatest Drummers of All Time”. Dotat cu un talent imens, si cu un temeperament pe masura, Ginger Baker a combinat pregatirea lui in jazz cu un stil poli-ritmic, in primul si cel mai bun trio din lume….A introdus spectacolul în lumea rock-ului cu virtuozitate cu două lovituri și solo-uri extinse.

Strange Brew -- Cream (the)
Cream - Strange Brew

Una dintre cele mai mai volatile figuri din istoria rockului, Ginger Baker a stat rar mai mult de câțiva ani cu o singură trupă. Cream, cel mai cunoscut grup al său, s-a dizolvat după abia doi ani. Însă acea scurtă perioadă a fost prolifică, înregistrând piese clasice precum „Sunshine of Your Love”, „White Room” și „Badge”, care au pregătit terenul pentru aproape fiecare trupă hard-rock și heavy metal care i-a urmat în anii ’70.

În 1966, Eric Clapton, proaspăt plecat din Yardbirds, a făcut echipă cu Baker și a sugerat să formeze un trio de blues-rock și să-l aducă pe Jack Bruce, nu chiar favoritul lui Baker. Considerându-se ca fiind trei dintre cei mai buni muzicieni din scena rock britanică, au numit grupul Cream. Au fost primul supergrup al rockului, având o audiență imensă din start. Single-uri precum „Sunshine of Your Love” și „White Room” au fost peste tot la pop radio, dar, în calitate de baterist, Baker nu a primit credit de scriere a pieselor.

Ginger Baker - co-fondatorul grupului Cream

Trio-ul s-a dsfiintat dupa doua spectacole de adio la Royal Albert Hall din Londra în 1968. În anul următor, Clapton a format Blind Faith cu Steve Winwood. Clapton a avut prea puțin interes să lucreze din nou cu Baker, dar bateristul s-a prezentat oricum la primele repetiții. „Într-un fel a aflat de ceea ce făceam și ne-a găsit”, a scris Clapton în memorialul sa. “Fața lui Steve s-a luminat când l-a văzut pe Ginger, în timp ce inima mea se intrista.”

LP-ul de debut din 1969 al lui Bind Faith, cu Baker la baterie a fost incendiar, dar grupul s-a destramat după un scurt turneu, parțial din cauza problemelor crescânde de droguri ale lui Baker care începeau să-l enerveze pe Clapton. „Am aruncat o privire la ochii lui și eram sigur că a revenit din nou la droguri”, a scris Clapton. „Am simțit că mă întorc în coșmarul care făcuse parte din Cream.”

A fost nevoie să-l vadă pe bunul său prieten Jimi Hendrix că moară după o noapte în oraș împreună pentru ca Baker să renunte în sfârșit la droguri dure. Simțind că nu poate face nimic în Europa, s-a dus în Africa, făcând echipa cu legendarul Afrobeat Fela Kuti pentru clasicul său LP din 1971, Live! (“El înțelege bătaia africanilor mai mult decât oricare alt occidental”, a spus co-creatorul Afrobeat, Tony Allen, mai tarziu). Baker a fost departe de scena rock – acum o afacere uriașă datorită grupurilor inovatoare precum Cream – și a început să coboare încet înapoi în dependența severă de droguri.

De-a lungul anilor ’70, ’80 și ’90, Baker a călătorit prin toata lumea, lucrând cu aproape oricine l-ar angaja, luptându-se constant să plătească facturile și să rămână sobru. A cântat cu Hawkwind, Public Image LTD și cu grupul hard-rock Masters of Reality, înainte de a face echipă cu Bruce din nou în BBM, un trio de scurtă durată, care a inclus și chitaristul Gary Moore. În 1993, Baker a fost introdus în Rock & Roll Hall of Fame împreuna cu Cream

Cream - Outside Woman Blues (Royal Albert Hall 2005) (3 of 22)

Reuniunea Cream din 2005 și albumul live ulterior au câștigat grupului o scurtă renaștere, deși reunirea s-a destrămat după șapte spectacole când tensiunile vechi cu Bruce au reapărut. Până la acel moment, Baker locuia pe un teren uriaș din Africa de Sud, deși facturile lunare, care includeau menținerea unei flote de ponei polo, erau atât de mari, încât în ​​cele din urmă a fost nevoit să-l vândă și să se mute înapoi la Londra. S-a întors din nou la muzica, din necesitate financiară, cântând cluburi de jazz din America și Europa. „Trebuie să câștigi bani pentru a trăi, nu-i așa?”, A spus el pentru în 2013. „Nu sunt o persoană super bogată.”

De-a lungul carierei sale, Baker a insistat întotdeauna că colaboratorii săi au fost cei care i-au format modul de canta, indiferent de gen. „Nu am avut niciodată un stil”, a spus Baker despre filozofia sa despre baterie într-un episod din 2013 al show-ului de jazz cu Jamie Cullum.

 

Sponsored Links

Written by: Radio Flora TM

Rate it

Previous post

Movie

Dr. No – Primul film James Bond

La 5 Octombrie 1962 are loc premiera in Londra la primul "James Bond" bazat pe nuvela lui Ina Flemming, avandu-l in rolurile principale pe Sean Connery si Ursula Andress. In alte roluri: Joseph Wiseman, Jack Lord, Bernard Lee, Anthony Dawson, Peter Burton. Regizor: Terence Young. Filmul a fost "low budget", a costat foar $1.1 milioane, dar a fost un mare succes de casa: a avut incasari de $59.5 milioane.  

today05/10/2019

Post comments (0)


Ora în Timișoara

  • Vremea Azi
    Timișoara Radio Flora TM
  • CONTACT US

    Sponsored Links
    0%