Radio Flora

The Best Music Mix

Current track

Title

Artist

Current show

Schimbul De Noapte

00:00 06:00

Current show

Schimbul De Noapte

00:00 06:00

Background

Neil Peart, bateristul de la Rush, mort la 67 de ani

Written by on 11/01/2020

Neil Peart, baterist și compozitor al trupei Rush, a murit Marți, 7 ianuarie, la Santa Monica, California, la 67 de ani, potrivit lui Elliot Mintz, purtător de cuvânt al familiei. Cauza a fost cancerul la creier, cu care Peart sa luptat în liniște de trei ani și jumătate.

Peart a fost unul dintre cei mai mari toboșari ai rockului, cu un stil flamboyant, dar precis, în timp ce a extins posibilitățile tehnice și imaginative ale instrumentului său. S-a alăturat cântărețului-basist Geddy Lee și chitaristului Alex Lifeson în Rush, în 1974, devenând una din trupe esențiale ale erei clasice-rock. Melodii precum „Tom Sawyer” erau imnuri ale rockului. Solo-urile sale lungi de tobă, concepute cu grijă și pline de dramă, au fost cele mai importante momente ale fiecărui concert Rush.

Rush - Tom Sawyer (Official Music Video)
Rush - Tom Sawyer

Un autodidact riguros, Peart a fost, de asemenea, autorul a numeroase cărți, începând cu anul 1996 The Masked Rider: Cycling in West Africa, care a cronicizat un turneu cu bicicleta din 1988 în Camerun – în memoriul acesta, el și-a amintit de o performanță improvizată de tobă numai cu palmele care a atras un întreg sat să-l admire.

Peart a fost toboșarul toboșarilor, a iubit de colegii săi; a câștigat premii în sondajul anual al cititorilor revistei Modern Drummer de 38 de ori și a fost o influență formativă asupra nenumăratilor toboșari tineri. “Puterea, precizia și compoziția sa erau incomparabile”, a spus Dave Grohl într-un comunicat lansat vineri. „El a fost numit„ Profesorul ”dintr-un motiv binemeritat: am învățat cu toții de la el.”

Neil Peart

Peart a crescut în Port Dalhousie, o suburbie canadiană de clasă mijlocie aflată la 70 de mile de Toronto, unde și-a luat primele lecții de tobe la vârsta de 13 ani. În adolescență, și-a făcut “permanent” la păr, a început să poarte o pelerină și cizme violete în autobuzul orașului. și s-a târât „Dumnezeu este mort” pe peretele dormitorului său. La un moment dat, s-a confruntat cu probleme pentru că bătea ritmul pe banca sa în timpul orei. Ideea de pedepsă a profesorului său a fost să insiste  că sa bată încontinuu pe banca sa, făraă oprire, pentru o oră de detenție, timp pe care l-a petrecut cu bucurie, recreând piesele lui Keith Moon din Tommy.

Peart s-a alăturat trupei Rush imediat după înregistrarea primului lor album, înlocuind bateristul originală John Rutsey. Mometul său cu trupa a venit cu albumul 2112 din 1976 – prima fată a albumului a fost o operă rock pusă într-un viitor îndepărtat, care a combinat viziunea de sci-fi a lui Peart și ideologia Ayn Rand (pe care ulterior a refuzat-o) cu o atmosferă teatrală. O etapă ulterioară a venit cu „Subdivisions” din 1982, o poveste autobiografică despre mizeria suburbană („suburbiile nu au farmec pentru a calma visele neliniștite ale tinereții”).

Neil Peart

 

O declarație postată pe pagina oficială de Twitter a trupei spunea: „Cu inimile  îndoliate și cu cea mai profundă tristețe trebuie să împărtășim vestea îngrozitoare că Marți, prietenul nostru, fratele de suflet și colegul de trupă de peste 45 de ani, Neil, a pierdut după trei ani și jumătate lupta cu cancerul la creier … ”

Sponsored Links

Reader's opinions

Adaugă comentariul tău: