Highlights

Remembering B. B. King

today16/09/2020 16 1

Background
share close

B.B. King a fost, pe bună dreptate, supranumit ” The King of Blues”. El continuat să fie activ oana în ultimii ani.

B. B. King s-a născut Riley B. King, la 16 Septembrie 1925, pe o plantație, Itta Bena, Mississippi, lângă Indianola. Adolescent fiind, cânta la colțuri de stradă pentru câțiva cenți, de multe ori cânta în patru orașe într-o singură seară. În 1947 a plecat în Memphis, TN (cu autostopul) pentru a începe o carieră în muzică. Memphis era orașul spre care toți muzicienii importanți din Sud se îndreptau, pentru că avea o comunitate mare de muzicieni și muzică neagră, unde puteai găsi toate stilurile. B.B. a stat împreună cu Bukka White, unul dintre cei mai apreciați muzicieni de blues din aceea perioada. El este cel care la “școlit” pe B. B. King în arta bluesului.

BB King - The Thrill Is Gone
BB King - The Thrill Is Gone

Prima mare reușită a fost în 1948, când a că cântat în programul de radio a lui Sonny Boy Williamson, la o stație din West Memphis. Acest moment la radio, i-a adus un angajament Sixteenth Avenue Grill din West Memphis, mai târziu a primit un spot de 10 minute la o altă stație de radio. “Kings Spot” a devenit atât de popular încât a fost extins și a devenit ““Sepia Swing Club.”  A fost momentul când B.B. a avut nevoie de un nume ca și personalitate radio. La început a fost Beale Street Blues Boy a fost scurat la Blues Boy King, și ulterior la B.B. King.

Pe la mijlocul anilor ’50, în timp ce B.B. King cânta la o seară de dans în Twist, Arkansas, doi indivizi sau luat la bătaie și au răsturnat un cuptor care funcționa cu kerosene, dând foc la sala. B.B împreună cu toată lumea au ieșit repede afară, doar ca să realizeze că și-a uitat chitara lui acustică în valoare de $30 înăuntru, așa că a fugit repede înapoi în clădirea cuprinsă de flăcări după chitară. Foarte punțin a lipsit să nu piară în incendiu. Când a aflat mai târziu  că bătaia a pornit de la o femeie, care se chema Lucille, a decis să-și numească chitara Lucille, caă să-și aducă aminte ca niciodată să nu facă nebunia de a se  lua la batăie pentru o femeie. De atunci, toate chitarele lui s-au numit Lucille.

B.B. King - Three O Clock Blues
B.B. King - Three O Clock Blues

La scurt timp după ce “Three O’Clock Blues’ a devenit hit în America (#1 în top), B.B. și grupul sau au început turnelle în toată țara. În 1956 au cântat  în 342 de seri, în fiecare seară în altă locație. De la începuturile modeste, când cânta prin baruri, săli de dans, a ajuns să cânte în săli  mari de concerte, amfiteatre în toată lumea, devenind cel mai cunoscut muzician de blues în a doua jumătate a secolului trecut.

În timp și-a format un stil unic de a cânta la chitară, ușor de recunoscut. A împrumutat elemente de la Blind Lemon Jefferson, T-Bone Walker și alți muzicieni, totul  integrat în stilul lui precis, apreciat și chiar copiat de chitariștii de rock. Stilul lui a devent model pentru mii de muzicieni de la Eric Clapton și George Harrison la Jeff Beck.

 

A continuat să cânte în concerte, având o medie de 250 de concerte pe an în toată lumea. Melodiile lui, clasice, nu au lipsit de la nici un concert “Payin’ The Cost To Be The Boss,” “The Thrill Is Gone,” How Blue Can You Get,” “Everyday I Have The Blues,” și “Why I Sing The Blues”.

B.B King a încetat din viață, în somn, la 14 Mai 2015.

Pavarotti & B.B. King The Thrill Is Gone
Pavarotti & B.B. King - The Thrill Is Gone

 

Sponsored Links

Written by: Radio Flora TM

Rate it

Previous post

News

Ronald Bell, co-fondator al grupului Kool and the Gang a încetat din viață

Ronald "Khalis" Bell, cântăreț, compozitor, saxofonist, co-fondator al unuia din cele mai eclectice grupuri funk din anii '70, Kool and the Gang, a încetat din viață Miercuri, la vârsta de 68 de ani. Începând cu 1969 și până în 2013, Kool and the Gang au avut 23 de albume, grupul inițial de jazz s-a tarnsformat într-un grup de pop-soul-funk odată cu venirea vocalistului James "J.T." Taylor în 1979, care a […]

today10/09/2020 6 3

Post comments (0)

Leave a reply


Ora în Timișoara

  • Vremea Azi
    Timișoara Radio Flora TM
  • CONTACT US

    Sponsored Links
    0%
    donut_large