Radio Flora TM

The Best Music Mix

Current track

Title

Artist

Current show

Current show


Smoke On The Water – istoria piesei

Written by on 04/12/2019

Deep Purple - Smoke On The Water 1972 (High Quality)

Deep Purple – 1972. Jon Lord, Roger Glover, Ian Gillan, Ian Paice, Ritchie Blackmore.

Această melodie  a fost inspirată dintr-un incendiu din Cazinoul din Montreux, Elveția, la 4 decembrie 1971. Trupa urma să înceapă să înregistreze albumul Machine Head acolo imediat după un concert al lui Frank Zappa, dar cineva a tras cu o petardă la tavan în timpul showlui  lui Frank Zappa, care a pornit incendiul.

Deep Purple au fost în audiență, iar Ian Gillan își amintește că  focul s-a întins rapid. Zappa a oprit spectacolul și a ajutat la evacuarea spectatorilor. Deep Purple a urmărit ifocul dintr-un restaurant din apropiere, iar când incendiul a scăzut, un strat de fum acoperise Lacul Geneva. Această imagine i-a oferit basistului Roger Glover ideea pentru un titlu al cântecului: „Smoke On The Water”, iar Gillan a scris versurile.

Trupa a fost mutată în Grand Hotel din Montreux, unde au înregistrat albumul folosind studioul mobil Rolling Stones. Mai aveau nevoie de o melodie, așa că au pus la cale „Smoke On The Water” folosind versurile lui Gillan și riff-ul făcut de chitaristul Ritchie Blackmore. Rezultatul a fost o melodie care povestea aceste evenimente ciudate la doar câteva zile după ce s-au întâmplat – sesiunile de înregistrare au avut loc în perioada 6-21 decembrie.

Frank Zappa, care este menționat în versuri, și-a pierdut toate echipamentele în foc. Si-a rupt apoi piciorul câteva zile mai târziu, când un fan l-a tras în mulțime la un spectacol din Anglia. Acest lucru l-a determinat pe Ian Gillan să spună „Break a leg, Frank” în microfon după ce a înregistrat acest lucru pentru un  show “BBC special” în 1972.

Basistul, Roger Glover, a avut câteva îndoieli cu privire la titlu: știa că este grozav, dar a fost reticent să-l folosească, deoarece sună ca o melodie de droguri.

Trupa nu credea că acesta va fi un hit și rareori a cântat-o în spectacole. A avut succes când au lansat piesa ca single american, la peste un an de la apariția albumului. Vorbind despre meritele melodiei ca material live, Roger Glover a spus în Metal Hammer, „Cred că„ Smoke On The Water ”este cea mai mare melodie pe care Purple o va avea vreodată și există întotdeauna o presiune pentru a o cânta, deși nu este cea mai mare melodie live, este o melodie bună, dar trebuie sa “treci” prin ea. Emoția vine din partea publicului. Și există întotdeauna înțelegerea că Ritchie (Blackmore) nu va dori să o facă, pentru că probabil s-a săturat să o facă. ”

Partea B a single-ului a fost o altă versiune a melodiei, înregistrată în direct în Japonia.

Smoke On The Water

Sponsored Links

Reader's opinions

Adaugă comentariul tău: