Featured

Stevie Ray Vaughan (1954 – 1990)

today27/08/2020

Background
share close

Stevie Ray Vaughan  a început să cânte la chitară de mic copil, devenind liderul grupului texan, Double Trouble, colaborând în timp cu David Bowie și Jackson Browne. A avut câteva albume de succes cu grupul sau înainte de albumul din 1989, In Step, pentru care a obținut un premiu Grammy. De asemenea a făcut înregistrări cu fratele sau, Jimmy.  Stevie Ray Vaughan a murit într-un accident de helicopter în noaptea de 27 August 1990, lângă East Troy, Wisconsin. În aceea seară a cânta Alpine Valley Music Theater împreună cu Robert Cray, Buddy Guy, Eric Clapton și fratele lui mai mare, Jimmie Vaughan.

Stevie Ray Vaughan (1954 - 1990)

Stevie Ray Vaughan s-a născut la 3 Octombrie 1954, în Dallas, Texas. A fost unul dintre primii care promovat revenirea bluesului în prim-plan în anii ’80, atrăgând fanii de rock cu stilul și modul în care cânta la chitară, fiind comparat de multe ori cu idolii săi, Jimi Hendrix, Otis Rush și Muddy Waters. Cele patru albume de studoo ale lui au fost succese comerciale și în același timp lăudate de critica muzicală, ocupând poziții bune în topuri și deschizându-i drumul la stadione pline la concertele lui din America.

Inspirat de Jimmie, fratele lui mai mare, a avut prima chitară la vârsta de 10 ani, o chitară jucărie Sears din plastic. Cu o ureche muzicală de excepție, (Stevie nu a învățat niciodată să citească notele muzicale),  a învățat singur să cânte blues, și în liceu de câte ori a avut ocazia a cântat în cluburile din Dallas, perfecționându-și prezența scenică.

Pe la mijlocul anilor de liceu a cântat deja cu câteva grupuri de garaj (garage bands). Pentru că școala nu l-a atras de loc, a avut momente dificile și a fost transferat la o școală alternativă cu program de arte, pe care a abandonat-o la scurt timp, mutându-se în Austin unde a încercat să-și câștige existența ca muzician. Ca să poată supraviețui a strâns sticle goale de bere și soda pentru bani, și a dormit pe la prieteni. În restul timpului a cântat cu mai multe grupuri care aveau câte un contract sau show prin Austin.

Stevie Ray Vaughan (1954 - 1990)

În 1975 Stevie și încă câțiva tineri au format Triple Threat. După câteva sesiuni și-au schimbat numele în Double Trouble, după un cântec de Otis Rush. Cu Vaughan lider vocal, grupul și-a câștigat un renume și mulți fani în Texas, depășind chiar granițele Texasului. În 1982 grupul i-a atras atenția lui Mick Jagger care i-a invitat la o petrecere privată  în New York. În același an Double Trouble au cântat la Montreaux Jaxx Festival din Elveția.

În Elveția, abilitățile muzicale ale lui Stevie Ray Vaughan i-au atras atenția lui David Bowie, invitându-l să colaboreze la albumul lui, Let’s Dance. Casa Epic a semnat un contract cu Stevie și Double Trouble, punându-i să lucreze cu producătorul John Hammond Sr.

Stevie Ray Vaughan & Double Trouble - Texas Flood (Official Live From Austin, TX)
Stevie Ray Vaughan & Double Trouble - Texas Flood (Official Live From Austin, TX)

Albumul care a urmat, Texas Flood, a ajuns până pe locul 38 în top, atrăgând atenția stațiilor de radio, care au început să difuzeze muzica lor. Datorită talentului sau, Stevie Ray Vaughan a fost votat de cititorii revistei Guitar Player Magazine, “Best New Talent and Best Electric Blues Guitarist” în 1983. A urmat un turneu pentru Double Trouble, și au înregistrat cel de-al doilea album, Couldn’t Stand The Weather, care a ajuns până pe locul 31 în top, și a fost catalogat Gold.

video

Succesul a continuat, având alte două albume, Live Alive și albumul de studio, Soul To Soul. Au fost nominalizări pentru Grammy, iar în 1984, a avut o recunoaștere fără precedent de către National Blues Foundation Awards, care l-a numit Entertainer of the Year și Blues Instrumentalist of the Year. A devenit astfel primul muzician alb care a primit cele două distincții.

Cu tot succesul, viața lui personală a intrat într-o perioadă negativă. Relația cu soția lui Lenora Darlene Bailey, cu care era căsătorit din 1979 s-a stricat. A început să consume abuziv droguri și alcohol.  După ce avut un colaps în timpul  turneului european din 1986, în final a intrat într-o clinică de rehab. Timp de un an, a stat în afara vieții muzicale, dar în 1988 a început să cânte din nou cu Double Trouble, făcând planuri și pentru un nou album. În 1989 au lansat cel de-al patrulea album, În Step. Cea mai bună poziție a albumului în top a fost #33, și a adus grupului un Grammy pentru Best Contemporary Blues Recording.

video

În primăvara lui 1990, Stevie Ray și fratele lui au început lucrul la un nou album, programat să fie lansat în toamna. Albumul Family Style, a fost lansat în Octombrie, din păcate Ștevie nu a mai trăit să-l vadă.

Pe 26 August 1990, Vaughan și Double Trouble au avut un mare show în East Troy, Wisconsin, avându-i că invitați pe Eric Clapton, Buddy Guy, Robert Cray și Jimmie Vaughan. Imediat după miezul nopții Stevie Ray s-a urcat într-un helicopter care trebuia să-i ducă la Chicago. datorită ceții foarte dense, helicopterul s-a prăbușit la numai câteva minute după decolare. Stevie Ray Vaughn a fost înmormântat în cimitirul Laurel Land Memorial Park din South Dallas. Peste 1,500 de persoane au participat la servicul memorial.

La numai un după moartea lui, guvernatoarea statului Texas, Ann Richards, a proclamt ziua de 3 Octombrie 1991, “Stevie Ray Vaughan Day.”

Stevie Ray Vaughn – Voodoo Child (Slight Return)

Sponsored Links

Written by: Radio Flora TM

Rate it

Previous post

Elton John

Featured

Primul concert în America, a fost un success colosal pentru Elton John

Puțin cunoscutul tânăr muzican de 23 de ani, Elton John, susține primele concerte live în Statele Unite, împreună cu un alt muzician, David Ackles, la The Troubadour în West Hollywood la 25 August 1970. Show-el este un succes total,ceea ce îi crează notorieta în America. Los Angeles Times, Hollywood Reporter și San Francisco Chronicle, scriu articole apreciative despre tânărul muzician. John L. Wasserman a scris (în SanFancisco Chronicle), "El abia […]

today25/08/2020

Post comments (0)

Leave a reply


Ora în Timișoara

  • Vremea Azi
    Timișoara Radio Flora TM
  • CONTACT US

    Sponsored Links
    0%
    donut_large