Music

Smoke On The Water – istoria piesei

todayDecember 4, 2019 177

Background
share close
Deep Purple - Smoke On The Water (1972)
Deep Purple - Smoke On The Water

Deep Purple – 1972. Jon Lord, Roger Glover, Ian Gillan, Ian Paice, Ritchie Blackmore.

Această melodie  a fost inspirată dintr-un incendiu din Cazinoul din Montreux, Elveția, la 4 decembrie 1971. Trupa urma să înceapă să înregistreze albumul Machine Head acolo imediat după un concert al lui Frank Zappa, dar cineva a tras cu o petardă la tavan în timpul showlui  lui Frank Zappa, care a pornit incendiul.

Deep Purple au fost în audiență, iar Ian Gillan își amintește că  focul s-a întins rapid. Zappa a oprit spectacolul și a ajutat la evacuarea spectatorilor. Deep Purple a urmărit ifocul dintr-un restaurant din apropiere, iar când incendiul a scăzut, un strat de fum acoperise Lacul Geneva. Această imagine i-a oferit basistului Roger Glover ideea pentru un titlu al cântecului: „Smoke On The Water”, iar Gillan a scris versurile.

ADVERTISEMENT

Trupa a fost mutată în Grand Hotel din Montreux, unde au înregistrat albumul folosind studioul mobil Rolling Stones. Mai aveau nevoie de o melodie, așa că au pus la cale „Smoke On The Water” folosind versurile lui Gillan și riff-ul făcut de chitaristul Ritchie Blackmore. Rezultatul a fost o melodie care povestea aceste evenimente ciudate la doar câteva zile după ce s-au întâmplat – sesiunile de înregistrare au avut loc în perioada 6-21 decembrie.

Frank Zappa, care este menționat în versuri, și-a pierdut toate echipamentele în foc. Si-a rupt apoi piciorul câteva zile mai târziu, când un fan l-a tras în mulțime la un spectacol din Anglia. Acest lucru l-a determinat pe Ian Gillan să spună „Break a leg, Frank” în microfon după ce a înregistrat acest lucru pentru un  show “BBC special” în 1972.

Basistul, Roger Glover, a avut câteva îndoieli cu privire la titlu: știa că este grozav, dar a fost reticent să-l folosească, deoarece sună ca o melodie de droguri.

Trupa nu credea că acesta va fi un hit și rareori a cântat-o în spectacole. A avut succes când au lansat piesa ca single american, la peste un an de la apariția albumului. Vorbind despre meritele melodiei ca material live, Roger Glover a spus în Metal Hammer, „Cred că„ Smoke On The Water ”este cea mai mare melodie pe care Purple o va avea vreodată și există întotdeauna o presiune pentru a o cânta, deși nu este cea mai mare melodie live, este o melodie bună, dar trebuie sa “treci” prin ea. Emoția vine din partea publicului. Și există întotdeauna înțelegerea că Ritchie (Blackmore) nu va dori să o facă, pentru că probabil s-a săturat să o facă. ”

Partea B a single-ului a fost o altă versiune a melodiei, înregistrată în direct în Japonia.

Smoke On The Water

Views: 2

Views: 9

ADVERTISEMENT

Written by: Radio Flora TM

Rate it

Ora în Timișoara

Radio Flora TM

Vă oferă de la hit-urile anilor ’70 până la muzica de astăzi. In fiecare zi, 24 de ore de muzică!

La Radio Flora se poate asculta muzică de calitate, decentă, in fiecare zi, fie ca este rock, pop, country, disco, uneori chiar și dance.

CONTACT US

Views: 0

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
0%