Radio Flora

The Best Music Mix

Current track

Title

Artist

Current show

Schimbul De Noapte

00:00 06:00

Current show

Schimbul De Noapte

00:00 06:00

Background

Timișoara

Timișoara este capitala Banatului, orașul florilor și în 2021 v-a fi capitală culturala europeana. Orasul este atestat istoric din 1216 sau 1266. A trecut sub mai multe administrații, ungare, turceasca și habsburgica.
În 3 august 1919 s-a unit și Banatul cu România și a intrat pentru prima oară sub administrație romană.

Phoenix – filmare din 1968.

Phoenix - Vremuri

Timișoara, supranumita și Mica Viena, a avut mai multe perioade de înflorire, sub Carol Robert de Anjou fiind pentru 8 ani chiar și capitală Ungariei. Doua secole a fost și pasalac turcesc, în care răstimp a inflorit comerțul și a fost fortificat ajungând un Bastion militar. Apoi a fost cucerit de habsburgi, ei sunt cei care au pus temelie cu adevărat acestui minunat oraș dându-i strălucire și asezandu-l pe harta Europei.

 

Video din 2017

Timisoara, Romania | Timișoara, România

Timișoara a avut prima fabrică de bere, în curtea acestei fabrici a cântat și Johann Strauss – fiul, pentru prima oară în afara Vienei. Timișoara a fost primul oraș iluminat electric, a avut primul tramvai electric și prima  mașină de sudat șine de tren și tramvai din lume. Bega a fost primul canal navigabil din țară, a avut primul ziar român, apoi german editat din tara. Timișoara a avut prima stradă asfaltată din țară, prima bibliotecă publica de împrumut a lui Corneliu Miclosi.

Fiind situat în vestul României, și având o așezare geografica excelenta, deoarece se afla la distanțe mici de alte capitale europene cum ar fi: Viena (551 km), Budapesta (315 km), Praga (833 km), Bratislava (509 km), Belgrad (151 km), Zagreb (541 km), Sofia (504 km), este orașul cosmopolit al țării, unde trăiesc în armonie mai multe etnii.

In  Decembrie 1989, flacără revoluției a izbucnit la Timișoara, ca atare acest oraș mândru, a fost și primul oraș liber!

Advertisements

Imagini  din Timișoara  

 

Advertisements