Timișoara

Background
Timișoara este capitala Banatului, orașul florilor și în 2021 v-a fi capitală culturala europeana. Orasul este atestat istoric din 1216 sau 1266. A trecut sub mai multe administrații, ungare, turceasca și habsburgica.
În 3 august 1919 s-a unit și Banatul cu România și a intrat pentru prima oară sub administrație romană.
Timișoara, văzută prin ochii unei străine
O que fazer em Timisoara, Romênia! ☂️ What to see in Timisoara, Romania!

Timișoara, supranumita și Mica Viena, a avut mai multe perioade de înflorire, sub Carol Robert de Anjou fiind pentru 8 ani chiar și capitală Ungariei. Doua secole a fost și pasalac turcesc, în care răstimp a inflorit comerțul și a fost fortificat ajungând un Bastion militar. Apoi a fost cucerit de habsburgi, ei sunt cei care au pus temelie cu adevărat acestui minunat oraș dându-i strălucire și asezandu-l pe harta Europei.

Timisoara - Catedrala 1969
Timisoara – Catedrala 1969

În 1744 se aproba construirea celor 3 cartiere Fabric, Iozefin și Mehala.

Aproape toate palatele începând de la Neptun, pana în Piață Traian, au fost construite înaintea primului război mondial în stil Art Nouveau sau Secession. Construcția orașului a început din exterior spre centru, defortificand partea centrala a orașului.

Primul și cel mai vechi parc a fost Regina Maria, care lega Fabric ul de cetate. La vremea aceea 53%din populația urbei locuia în casele din Fabric.

În 1857 se construiește calea ferata, care va lega Timișoara de Budapesta și de Viena, acel moment marcând începerea dezvoltării cartierului Iozefin.

În 1862 se amenajează Parcul Coronini, cel mai vechi parc, care în 1893 se va numi Stadt Park astăzi Regina Maria, fiind vorba de Parcul Poporului

În 1869 la Timișoara se da în funcțiune prima linia de tramvai tras de cai, care circula din Piață Sfântul Gheorghe până în Piața Romanilor, adică până în Piata Traian.

În 1718 la Timișoara la indicațiile printului Eugeniu de Savoia, s-a construit în Fabric, celebra fabrica de bere, necesara pentru furnizarea acestei licori aurii, armatei austriece.

În 1872 după crahul vienez, timișorenii au cumpărat fabrica de la austrieci, pentru a o salva din faliment, apoi la câțiva ani distanta fabrica a suferit un incendiu fiind distrusa în mare parte, dar a urmat o retehnologizare la cel mai înalt standard al vremii.

În curtea acestei fabrici a cântat și Johann Strauss – fiul, pentru prima oară în afara Vienei.

La începutul secolului XX, Fabrica Timișoreană a fost una dintre cele mai moderne fabrici de bere din Europa fiind și furnizorul oficial de bere al Casei Regale al României.

Apoi în perioada interbelica, a fost liderul berii, producând 4 tipuri diferite de bere. În perioada comunista fabrica a fost naționalizat, dar producția de bere a continuat, Fabrica ajungând sa fie a doua automatizata complet, din lume.

În anul 1879 la Timișoara este instalată prima centrală telefonică de pe teritoriul de azi al României, inițial a avut 52 de abonați. Doi ani mai târziu, în 1881 se leagă telefonic de centrul Europei prin Budapesta și Viena.

Video din 2017

Timisoara, Romania | Timișoara, România

Timișoara a fost primul oraș iluminat electric, a avut primul tramvai electric și prima  mașină de sudat șine de tren și tramvai din lume. Bega a fost primul canal navigabil din țară, a avut primul ziar român, apoi german editat din tara. Timișoara a avut prima stradă asfaltată din țară, prima bibliotecă publica de împrumut a lui Corneliu Miclosi.

Lupoaica este unul dintre simbolurile orașului și a fost primită în dar de la Roma, în timpul perioadei interbelice.

Fiind situat în vestul României, și având o așezare geografica excelenta, deoarece se afla la distanțe mici de alte capitale europene cum ar fi: Viena (551 km), Budapesta (315 km), Praga (833 km), Bratislava (509 km), Belgrad (151 km), Zagreb (541 km), Sofia (504 km), este orașul cosmopolit al țării, unde trăiesc în armonie mai multe etnii.

In  Decembrie 1989, flacăra revoluției a izbucnit la Timișoara, ca atare acest oraș mândru, a fost și primul oraș liber!

Timișoara în imagini

 

Sponsored Links

Ora în Timișoara

  • Vremea Azi
    Timișoara Radio Flora TM
  • CONTACT US

    Sponsored Links
    0%
    donut_large