Music

Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye – o melodie pentru stadioane

todayDecember 6, 2019 18 1

Background
share close
STEAM NA NA HEY HEY KISS HIM GOODBYE HQ

Unul dintre cele mai ciudate hituri 1 în istorie, această melodie a fost scrisă ca pentru partea B a unui single, dar a devenit un fenomen cultural folosit de ani buni ca adio muzical.
Piesa a fost scrisă de Gary DeCarlo, Dale Frashuer și Paul Leka, care fuseseră împreună într-o trupă numită Chateaus la începutul anilor ’60. Una dintre melodiile neterminate pe care le-au compus ca Chateaus a fost o melodie numită „Kiss Him Goodbye”, la care au lucrat în 1961.

În 1968, Leka a co-scris și co-produs melodia “Green Tambourine”, care a fost un succes uriaș pentru The Lemon Pipers. În anul următor, a început să lucreze cu DeCarlo, care folosea numele de scenă Garrett Scott. Lucrând pentru Mercury Records, s-au pregătit să scrie single-uri pentru „Garrett Scott”, înregistrând patru piese, pe care le-a produs Leka. Primul lansat a fost “Working On A Groovy Thing”, care a fost scris de Roger Atkins și Neil Sedaka. The 5th Dimension au înregistrat de asemenea aceasta melodie și au lansat-o mai întâi, ceea ce a eclipsat versiunea Garrett Scott (înregistrarea The 5th Dimension a fost # 20 SUA; Patti Drew a înregistrat piesa cu un an mai devreme, ajungând doar pe locul 62).

steam - Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye

Următorul single planificat pentru DeCarlo a fost „Sweet Laura Lee”, o baladă scrisă de Larry Weiss, compozitorul piesei „Rhinestone Cowboy”. Având nevoie de o parte B, Leka și DeCarlo s-au întors în studio, unde li s-a alăturat vechiul lor coleg de trupă, Dale Frashuer, care le-a sugerat să folosească piesa lor din 1961 „Kiss Him Goodbye”. Piesa respectivă nu avea refren, așa că Leka a scris una, din comoditate folosind „na na” în loc de cuvinte reale. Au început sesiunea în jurul orei 7 p.m. și au terminat la 5 dimineața, dar când au terminat, au avut melodia completată.

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Când Bob Reno, producătorul de la A&R de la Mercury, a auzit cântecul, i-a plăcut și nu a vrut să-l irosească ca parte B. Avea nevoie de single-uri pentru filiala Mercury Fontana Records, așa că piesa a fost lansată pe acea etichetă și creditată grupului Steam (numit pentru că, după ședința de a o înregistra, băieții traversau 7th Ave și un tren de metrou a plecat pe marginea drumului, scoțând aburi).

De acici, povestea se transformă, dar când a fost lansat single-ul a devenit un hit surpriză. O altă melodie numită „Now That I Love You” a fost utilizată în locul single-ului Garrett Scott „Sweet Laura Lee”, care nu a mers nicăieri când a fost lansat. DeCarlo a avut un hit imens pe mâinile sale, dar nu ca artist solo, ci ca parte a unui grup anonim.

steam - Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye

Povestea cea mai repetată este că cei trei compozitori s-au jenat să aibe vreo legătură cu „Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye”, așa că au creat numele Steam pentru a-și ascunde identitățile. DeCarlo a declarat, că nu a fost niciodată jenat de cântec și că i s-au promis mai multe oportunitați.

Melodia este în mod obișnuit folosită la evenimentele sportive atunci când echipa de acasă este pe cale să câștige sau un jucător adversar este eliminat din joc. Pare aproape o melodie la comandă în acest scop, cu un cor gata pregătit pentru stadion. Primul stadion important al ligii (americane de baseball) care a pus-o în rotația lor regulată a fost Chicago White Sox, al cărui organist, Nancy Faust, a început să o cânte în 1977.

In aceiași periodă a devenit, un imn pentru Poli (Timișoara).

Views: 1

Views: 3

ADVERTISEMENT

Written by: Radio Flora TM

Rate it

Ora în Timișoara

Radio Flora TM

Vă oferă de la hit-urile anilor ’70 până la muzica de astăzi. In fiecare zi, 24 de ore de muzică!

La Radio Flora se poate asculta muzică de calitate, decentă, in fiecare zi, fie ca este rock, pop, country, disco, uneori chiar și dance.

CONTACT US

Views: 0

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
0%