Featured

Timișoara capitală culturală europeană 2023

todayMay 17, 2021 15

Background
share close
Bega

Istoric

Prima cetate fortificată așezată pe vatra Timișoarei apare prin secolul al XII-lea, a cunoscut mai multe stăpâniri ungară, turcească și habsburgică. Sub Carol Robert de Anjou a fost câțiva ani chiar capitală Regatului Ungar apoi au urmat turcii din 1552-1716, când Timișoara a fost un bastion militar turcesc.

ADVERTISEMENT

Odată cu cucerirea Banatului de către habsburgi, se începe reconstrucția și dezvoltatrea Timișoarei și datorită elanului economic și al frumuseții Timișoarei a și fost numită MICA VIENĂ.

După alte 200 de ani, adică în 1919, Banatul se unește cu România și trece pentru prima oară sub administrația română.

Timișoara este cel mai vestic și mai cosmopolit oraș din țară, este un puternic centru universitar, multicultural și multi-confesional. Aici întotdeauna ne-am înțeles cu toții perfect, indiferent de rădăcinile noastre interetnice. Ne-am născut împreună am crescut, am urmat aceleași școli ne-am căsătorit unii cu alții.

Suntem mândri de Timișoara fiindcă a fost primul oraș liber, scăpat din ghearele comunismului. De asemenea suntem mândri, fiindcă în 2023, Timișoara are să fie capitală cultural europeană.  Sperăm să fie o experiență minunată și Timișoara să ajungă în sfârșit pe harta lumii.

Timișoara fiind cosmopolită, aici se vorbesc multe limbi străine: română, germană, maghiară, sârbă, bulgară, ucraineană, italiană, spaniolă, engleză, franceză, așa că toată lumea se poate înțelege cu cineva.

Teatru German si Maghiar, Timisoara

 

Cultură

Intâi de toate avem 3 Teatre Naționale de Stat (român, german, maghiar), avem Opera de Stat și Teatrul de Păpuși. Avem de asemenea muzee de artă, militar și unul foarte interesant, al tradițiilor populare din toate zonele țării – Muzeul Satului, unde se desfășoară festivaluri folclorice.

În mod special vreau să subliniez faptul că Timișoara și-a lăsat amprenta în mod excepțional în muzică. Absolut în toate domeniile muzicale, filarmonica, muzică populară dar în ceea ce privește muzica rock.

Bineînțeles cred că am avut cela mai faine rock românești, Phoenix Pro Muzică, Progresiv Tm și uriașa trupa Cargo. Jazz-ul de asemenea este foarte îndrăgit și sunt multe trupe și mulți muzicieni de valoare.

Noi iubim enorm acest oraș al florilor și abia așteptăm să ne primim cu brațele deschise musafirii, care sper să fie încântați în orașul Timișoara. Timișoara are să fremete sub muzică care are să ne încânte pretutindeni.

Timișoara capitală culturală europeană 2023, va fi un alt moment istoric pentru orașul nostru.

Timisoara – Centru
ADVERTISEMENT
Views: 0

Views: 3

ADVERTISEMENT

Written by: Radio Flora TM

Rate it

Ora în Timișoara

Radio Flora TM

Vă oferă de la hit-urile anilor ’70 până la muzica de astăzi. In fiecare zi, 24 de ore de muzică!

La Radio Flora se poate asculta muzică de calitate, decentă, in fiecare zi, fie ca este rock, pop, country, disco, uneori chiar și dance.

CONTACT US

Views: 0

0%